Vistas de página en total

miércoles, 16 de marzo de 2016

PARÀSITS INTESTINALS DEL GOS I DEL GAT I EL CONTAGI A LES PERSONES: RESUM




UN CAS REAL: Hi ha relació entre aquestes dues fotografies?

UNA MICA LLARG, PERÒ CREIEM QUE MOLT INTERESSANT!!!

Una consulta sense mascota, però amb una eina molt vàlida avui: el MÒBIL.

Han trobat una “cosa blanca i petita” (1mm de diàmetre) a l'estora on juga/dorm un gatet de 3 mesos. La propietària em pregunta si “això” està relacionat amb el QUIST HIDATÍDIC que a ella li van trobar fa uns anys en el pulmó i que em mostra en la fotografia del TAC. Es pot apreciar un quist enorme i sortosament ja solidificat, i per tant, no representa cap problema patològic. Els metge li va dir que s'havia contagiat al dormir amb GATS des de petita.

Com pensem que es un cas interessant per aclarir dubtes, aquí tenim la RESPOSTA una mica documentada:

La “cosa” blanca i petita és efectivament un segment madur (gràvid) ple d'ous d'un CESTODE, paràsit que es coneix popularment com CUC PLA o TÈNIA. Els Cestodes tenen com a hostes  definitius diferents mamífers i necessiten  hostes intermedis per fer el seu cicle biològic. I es aquí on trobem un cestode que produeix la HIDATIDOSI en humans: ECHINOCOCCUS i que només transmet el GOS.

Així doncs, la RESPOSTA que li donem es que el gatet té un cestode, DIPHYLIDIUM i que s'ha contagiat al ingerir alguna PUÇA. Que pot estar tranquil•la amb la hidatidosi, però que aquest paràsit es pot  contagiar a ella i  els seus fills, encara que moltes vegades de manera asimptomàtica.

Hem posat aquest exemple per remarcar la importància tant de la desparassitació INTERNA com EXTERNA i del rol que té la nostra professió dins la societat. I que ens agradaria que aquestes consultes fossin més freqüents en el dia a dia de la clínica.

QUADRE EXPLICATIU:

Els segments madurs gràvids (cosetes blanques i petites) que es troben en els llits de les mascotes, a la zona perineal o als pèls, son tots iguals i no podem diferenciar quin tipus de paràsit es a simple vista, a no ser que l'expulsin en la seva totalitat o parcialment. Sortosament, la gran majoria de cestodes son els transmesos per puces. La dieta de pinso i l'hàbitat cada cop menys rural fan que la resta siguin molt menys freqüents.

CESTODES GOSSOS – El gos es l'hoste definitiu.

DIPHYLIDIUM –     El gos es contagia al ingerir PUCES.
                            Pot contagiar a l'home, sobretot als nens.
ECHINOCOCCUS -  El gos es contagia al ingerir VÍSCERES que              
                              contenen els quists hidatídics.
                              Malaltia zoonòtica: HIDATIDOSI.
TAENIA -   El gos es contagia al ingerir TEIXITS D'ANIMALS (remugants,
                 lagomorfs, rosegadors)

CESTODES GATS – El gat es l'hoste definitiu.

DIPHYLIDIUM –  El gat es contagia a l’ingerir PUCES.
                         Pot contagiar a l'home, sobretot als nens.
TAENIA -   El gat es contagia a l’ingerir rosegadors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario