Vistas de página en total

lunes, 11 de abril de 2016

DISPLÀSIA DE MALUCS (DISPLASIA DE CADERA)

ETIOLOGIA

Causes del desenvolupament (creixement)

La DM es una malaltia del desenvolupament i el factor inicial principal sembla ser la laxitud articular.
La congruència entre el cap del fèmur i l'acetàbul del maluc és fonamental pel desenvolupament d'uns malucs normals. Els primers 60 dies son els temps més crític pel desenvolupament normal de l'articulació.
Els gossos amb DM mostren unes articulacions macroscòpicament normals al néixer, però els canvis comencen a les poques setmanes de vida. La naturalesa múltiple de l'acetàbul permet canvis plàstics de l'articulació dels malucs en els primers 6 mesos de vida, però després les plaques de creixement es tanquen i la configuració i la conformació acetabular no canvia.

Causes genètiques

Existeix un component hereditari, una heretabilitat quantitativa. Significa que la seva expressió es pot veure influenciada considerablement per factors ambientals i nutricionals.



EVOLUCIÓ DE LES LESIONS

2-3 MESOS

Desgast del cartílag articular del cap del fèmur que contribueix a la malformació i a la inflamació del seu lligament.

5-9 MESOS

Microfractures del labre acetabular, esquinçament de les fibres òssies de l'acetàbul dorsal i coll femoral i la formació d'osteòfits. També podem trobar un sever dany del cartílag del cap femoral en el lloc de contacte amb el lacre acetabular, engrossiment de la càpsula articular i ruptura completa del lligament del cap del fèmur. Més endavant, el moviment del maluc es fa més limitat i la estabilitat de la articulació millora.

El dolor està associat a aquesta patologia i els canvis patològics que estan succeint dels 6 als 12 mesos, però les molèsties solen disminuir quan les microfractures cicatritzen i, els canvis en els teixits tous, ajuden a estabilitzar l'articulació. Però, malauradament, el dany al cartílag, la inestabilitat i la inflació sinovial donen començament a una Osteoartrosi (OA).
                         

NORMAL


PATOLÒGIC



SIGNES CLÍNICS

Gossos joves

4-10 mesos d'edat, amb història de coixesa, dificultat en aixecar-se i/o asseure's i durant l'exercici, balanceig de les extremitat posteriors i "salt del conill" en els passos ràpids i carreres.

Gossos adults

L'osteoartrosi (OA) es el problema clínic principal:

Rigidesa per inactivitat
Intolerància a l'exercici i coixesa
Dificultat en aixecar-se i/o asseure's 
Atrofia muscular
Reducció de l'amplada del moviment dels malucs
la laxitud articular ha desaparegut.



SEVERA DISPLÀSIA DE MALUCS I OSTEOARTÒSI



No hay comentarios:

Publicar un comentario