Vistas de página en total

jueves, 29 de septiembre de 2011

PAUTES POGONA VITTICEPS




PAUTES POGONA VITTICEPS

Les Pogones o “dragón barbudo” és una espècie que darrerament s’ha fet molt popular degut al seu comportament dòcil i apte pel maneig, una mida moderada i per ser una espècie relativament fàcil de mantenir per propietaris amb poca experiència.
Pogona vitticeps és una espècie terrestre, semi-arbòria i diürna.

ALLOTJAMENT

No és molt exigent pel que fa les condicions de manteniment, necessita espais amb refugis abundants, troncs grans i àrees d’insolació. Poden allotjar-se tant en terraris d’interior com en instal·lacions d’exteriors.

Terrari semidesèrtic:
Ha de tenir suficient superfície disponible per còrrer. Cal que tingui instal·lada una font de llum ultravioleta que caldrà canviar cada 6-12 mesos, una zona sorrenca compactada (si es pretèn fer-la criar) i diversos refugis on pugui amagar-se si ho desitja (2-3 per terrari) i un parell de troncs perquè s’hi pugui enfilar per prendre el sol. L’ideal és que tinguin una làmpara de llum vertical (llum d’infrarrojos, de vapor de mercuri, ceràmica o incandescent) amb suficient potència com per donar escalfor des del sostre del terrari, però sense que la pogona arribi a estar mai en contacte amb la font tèrmica. Les temperatures sota aquest focus han d’oscil·lar entre 35-39ºC.
La temperatura nocturna del terrari es recomana que estigui al voltant dels 22-24ºC

ALIMENTACIÓ

La pogona és una espècie omnívora. La seva dieta ha de ser 50% vegetals (flors silvestres, figues, fruites dolces i vegetals rics en proteïnes i fibra) i 50% proteïna (grills, cucs i cries de ratolí sense pèl)
Cal que la dieta sigui el més variada possible per tal que la pogona no s’avorreixi de menjar sempre el mateix i perdi l’interès.
Les fruites i verdures les posarem a la seva disposició durant tot el dia tallades a trossets petits segons la mida de la pogona. Quan les fruites o verdures es facin malbé, les retirarem. Li oferirem de mica en mica els diferents tipus de fruita i verdura per saber quins prefereix i quins digereix millor (observar les femtes). L’aliment de presa viva és preferible que sigui criat en captivitat per evitar presència de pesticides o insecticides o altres tòxics. En pogones juvenils els hi oferirem presa viva uns 2 cops al dia.
Presa viva: grills, saltamartins (saltamontes), cucs de farina, cucs de mel (donar esporàdicament perquè porten molt greix), cries de ratolí sense pèl (1-2 cops/setmana), cuques cries o juvenils amb la closca poc dura (cucarachas), cucs de terra (lombrices), cargols…
Fruites i verdures: mongeta verda, pastanaga, endívies, lletsons (diente de león), col, poma, pera, maduixa, raïm, canonges, rúcula, fulla de morera, pètals de rosa…
Cal evitar o donar en poca quantitat: enciam, espinacs i tomàquet ja que tenen un elevat contingut en fòsfor i oxalats.

Verònica Sala i Roma
Veterinària d’exòtics

No hay comentarios:

Publicar un comentario